Aluevalmennuksen linjaukset
ESLA järjestää nuorisotoiminnassa alueleirityksiä ja osallistumisen vuosittaiseen alue-SM-kisaan C- ja B-ikäisissä. Päävastuu järjestelyistä, valinnoista, valmentajien tehtävien vastuuttamisesta on alueen päävalmentajilla. Yksi toimintamalli on nimetä ikäluokille vastuuvalmentaja, jolloin valmentaja ehtii näkemään pelaajia enemmän peleissä, ohjaamaan heitä henkilökohtaisesti urheilijana kasvamisessa. Vastuuvalmentaja kehittäisi itseään valmentajapolulla mm. osallistumalla oppimistarkoituksessa maajoukkueiden tukitoimiin, yläkoululeiritoimintaan tai akatemiavalmennukseen. Nuorisopäällikkö auttaa leirien ja tapahtumien käytännönjärjestelyissä, hankinnoissa sekä osallistumisilmoituksissa ja tiedotuksessa. Hän vastaa alevalmennuksen talouden suunnittelusta ja tilityksistä ESLAn budjetin puitteissa. Alueleiritykset koostuvat tehotreeneistä, katsastusleireistä ja valintaleireistä, joista pidemmät, useamman päivän leirit järjestetään pääsääntöisesti urheiluopistoilla. ESLAlla on sopimus urheiluopistojen kanssa. Valintaleirejä ennen pidetään avoimia teholeirejä ja kutsuleirejä. Valintaleireille pelaajat kutsutaan yläkoululeiritysten, kilpailunäyttöjen ja katsastusleirinäyttöjen perusteella.
Aluevalmennustoimintaa ovat myös tehotreenit, jossa alueen päävalmentaja pääsääntöisesti tulee tulee jollekin paikkakunnalle vetämään illan tapahtuman (info+treeni) ja pelaajia kootaan tapahtumapaikan lähiseuroista. Tehotreenejä järjestetään erityisesti D-ikäisille nuorille.
ESLA maksaa aluevalmentajille ja erikseen päätettäessä muille valmentajille leirien ohjauksesta matkakulut sekä päivärahan, mikäli verottajan kriteerit täyttyvät. Aluevalmennuksen vastuulliset ilmoittavat aluejaostolle ja rahastonhoitajalle kulloinkin vastuussa olevat aluevalmentajat matkakorvaus hyväksymisiä varten.
ESLA päättää aluevalmennuksen resurssoinnista sen jälkeen, kun lentopalloliitto on päättänyt päävalmentajien mahdollisesta palkkiojärjestelmästä.
Kukin nuorisotoiminnan toimija on vastuussa tiedottamisesta. Alueen nuorisotoiminta on oltava läpinäkyvää niin, että seuroissa tiedetään toiminnasta, toimintaperiaatteista ja leirien kohdennuksista sekä aikatauluista hyvissä ajoin. Toimijoiden tiedot ja vastuut tulee olla näkyvissä ESLA-sivustolla.
Tehotreenejä ja -leirejä tulee käyttää koulutustilaisuuksina, joihin erikseen kutsutaan seuravalmentajia paikalle. Koulutusviestin sisältö mietitään mahdollisimman käytännönläheiseksi ja se pyritään välittämään seuravalmentajille sellaisena, että sitä olisi mahdollisuus soveltaa seuravalmennuksessa.