Säännöt ja sarjamääräykset 2024-2025
1. SÄÄNNÖT JA MÄÄRÄYKSET
Istumalentopallon Suomen mestaruuskilpailuissa noudatetaan kansainvälisiä lentopallopelin sääntöjä, Suomen Lentopalloliiton (SLel) kilpailusääntöjä ja sarjamääräyksiä, kansainvälisiä istumalentopallopelin sääntöjä, Suomen Paralympiakomitean istumalentopallopelin sääntöjä ja näitä sarjamääräyksiä.
2. SARJAT JA JOUKKUEET
Kaudella pelataan miesten SM-sarja, naisten SM-sarja, ykkössarja, Suomen CUP-turnaus ja ikämiesten M50 SM-turnaus. SM-sarjaan osallistuvan joukkueen tulee olla SLel:n jäsenseura tai Suomen Paralympiakomitean jäsenseura/-yhdistys.
3. JOUKKUEET JA PELAAJAT
3.1 Joukkueiden kokoonpano, liberosääntö
Pöytäkirjaan voidaan merkitä enintään 14 pelaajaa lentopallon mestaruusliigan sarjamääräysten mukaisesti. Joukkueilla on oikeus nimetä pelaajalistasta enintään kaksi (2) liberopelaajaa ja, joista kaksi on aina liberoa silloin, kun pöytäkirjassa on 13 tai 14 pelaajaa. Liberopelaajat on merkittävä pöytäkirjaan ennen ottelun alkua. Joukkue voi käyttää vapaasti nimeämiään liberopelaajia, liberokorvauksella voidaan korvata joko takakenttäpelaaja tai kentällä oleva libero. Kahden liberokorvauksen välissä tulee olla yksi pelattu pallo. (Vain yksi libero on kerrallaan kentällä). Liberopelaaja voi myös olla joukkueen kapteeni.
Joukkueessa on oltava kentällä aina kuusi (6) pelaajaa paitsi ykkössarjassa, jossa on sallittua pelata myös viidellä (5) pelaajalla.
SM-sarjoissa joukkueen kokoonpano tulee merkitä tulospalveluun viimeistään ottelupäivää edeltävänä torstaina.
3.2 Pelaajien kilpailukelpoisuus
Pelaajan otteluun tai turnaukseen osallistumisen edellytyksenä on, että pelaajalla on hankittuna pelipassi (istispassi tai muu lentopallon pelipassi). Sarjoissa ja turnauksissa on käytössä sähköinen ottelupöytäkirja. Joukkueen yhteyshenkilön (jolla on oikeus saada tunnukset liiton tulospalveluun) tulee tehdä ko. järjestelmässä ottelukohtainen pelaajaluettelo pelaajista ennen ottelua. Tulospalvelusta löytyvät pelipassin maksaneet henkilöt kirjataan sähköiseen ottelupöytäkirjaan. SM-sarjan osalta joukkueen pelaajaluetteloon saa lisätä pelaajia ainoastaan 15.1.2025 asti.
Pelaaja ei saa kauden aikana pelata samalla sarjatasolla kuin yhdessä joukkueessa.
3.3 Joukkueiden luokitteluvaatimukset
Istumalentopallon sarjoihin voivat sarjakaudella 2024-2025 osallistua kaikki halukkaat, myös vammattomat pelaajat. Kotimaisissa sarjoissa ei käytetä luokittelua.
3.4 Pelaajien oikeus mitaliin
SM-mitaleita jaetaan SM-sarjassa korkeintaan 17 kpl ja ikämiesten SM-turnauksissa korkeintaan 12 kpl. Joukkueet nimeävät mitaleihin oikeutetut henkilöt.
4. SARJAJÄRJESTELMÄT
4.1 Yleistä
Kaikissa SLel:n sarjoissa ja turnauksissa erät pelataan 25 pisteeseen vähintään 2 pisteen erolla ja mahdollinen ratkaiseva erä 15 pisteeseen vähintään 2 pisteen erolla, jollei jokin pakottava syy tätä estä.
4.2 Miesten SM-sarja
Miesten SM-sarjassa pelaa kaudella 2024-2025 kolme joukkuetta: Rekolan Raikas, KSI Kotka ja ZZ-Toivala. SM-sarjassa pelataan erillisen otteluohjelman mukaisesti kolmen osaturnauksen mittainen runkosarja ja sen jälkeen SM-loppuottelu runkosarjan voittajan kotikentällä. Runkosarjan voittaja huolehtii loppuottelun kustannuksista.
Runkosarja pelataan kolminkertaisena sarjana. Ottelut pelataan paras viidestä erästä -järjestelmällä, eli ensimmäisenä kolme erävoittoa saavuttanut joukkue voittaa ottelun. 3–0- ja 3–1-voitosta voittaja saa kolme pistettä. 3–2-voitosta voittaja saa kaksi pistettä ja häviäjä yhden pisteen. Runkosarjan päättyessä kahden tai useamman joukkueen ollessa tasapisteissä sarjasijoitukset määräytyvät Lentopalloliiton kilpailusääntöjen mukaan seuraavasti:
1) voittojen määrä, 2) eräsuhde, 3) eräpisteiden suhde, 4) keskinäiset ottelut, 5) arpa. Otteluiden väli tulee olla vähintään puoli tuntia.
4.3 Naisten SM-sarja
Naisten SM-sarjassa pelaa kaudella 2024-2025 neljä joukkuetta: Rekolan Raikas, Palokan Pyry, KSI Kotka ja TSI Tampere. SM-sarjassa pelataan erillisen otteluohjelman mukaisesti neljän osaturnauksen mittainen runkosarja ja sen jälkeen SM-loppuottelu ja SM-pronssiottelu mitalipelitapahtumassa. Mitalipelitapahtumaa tarjotaan järjestettäväksi runkosarjan voittajalle. Tuomarikustannus jaetaan tasan mitalipelitapahtumaan osallistuvien joukkueiden kesken.
Runkosarja pelataan kaksinkertaisena sarjana. Ottelut pelataan paras viidestä erästä -järjestelmällä, eli ensimmäisenä kolme erävoittoa saavuttanut joukkue voittaa ottelun. 3–0- ja 3–1-voitosta voittaja saa kolme pistettä. 3–2-voitosta voittaja saa kaksi pistettä ja häviäjä yhden pisteen. Runkosarjan päättyessä kahden tai useamman joukkueen ollessa tasapisteissä sarjasijoitukset määräytyvät Lentopalloliiton kilpailusääntöjen mukaan seuraavasti:
1) voittojen määrä, 2) eräsuhde, 3) eräpisteiden suhde, 4) keskinäiset ottelut, 5) arpa. Otteluiden väli tulee olla vähintään puoli tuntia.
4.4 Ykkössarja
Ykkössarja pelataan kaudella 2024-2025 erillisen otteluohjelman mukaisesti. Ykkössarjan turnauksiin saavat ilmoittautua kaikki halukkaat joukkueet. Osaturnauksen osallistumismaksu suoritetaan järjestävälle joukkueelle.
Ykkössarjan joukkueet voivat olla mies-, nais- tai sekajoukkueita ja pelaajat ovat luokittelusta vapaita. Ykkössarjaturnausten otteluita on sallittua pelata myös viidellä pelaajalla. Miesten SM-sarjan miespelaajia saa joukkueen ykkössarjan ottelussa olla pelaajaluettelossa kaksi pelaajaa ja kentällä samanaikaisesti yksi pelaaja.
Ykkössarjan loppusijoitukset ratkaistaan kauden aikana turnaussijoituksista saatujen pisteiden perusteella. Jokaisesta osaturnauksesta lasketaan sarjapisteet enintään kymmenelle parhaalle – osallistujamäärästä riippumatta – seuraavasti: voittajalle 12 pistettä, kakkoselle 10, kolmoselle 8 ja sitä edelleen seuraaville 7, 6, 5, 4, 3, 2 ja 1 pistettä. Yhteispisteiden ollessa tasan joukkueiden sarjasijoitukset ratkaisee viimeisimmän turnauksen tulokset. Osaturnauksissa sijoitukset tasapisteissä määräytyvät Lentopalloliiton kilpailusääntöjen mukaan seuraavasti: 1) voittojen määrä, 2) eräsuhde, 3) eräpisteiden suhde, 4) keskinäiset ottelut, 5) arpa.
4.5 SM-ikämiesturnaus M50
Miesten M50-turnaukseen saavat osallistua vuonna 1975 tai sitä ennen syntyneet. Turnaus järjestetään 12.4.2025.
5. SARJA- JA TURNAUSMAKSUT
Istumalentopallosarjojen ja turnausten sarja- ja turnausmaksut on määritelty seuraavassa:
SM-sarjamaksu 70 euroa/joukkue
Suomen Cup: ei ilmoittautumismaksua – tuomarikustannus jaetaan osallistuvien joukkueiden kesken tasan jälkikäteen
Ykkössarjaturnaus: 80 euroa/joukkue
Ikämiesturnaus: 80 euroa/joukkue
Muissa kilpailutapahtumissa (mm. Kotka-turnaus) turnauksen järjestäjä määrittää turnausmaksun suuruuden. Turnausmaksut maksetaan turnausjärjestäjälle.
6. OTTELUVARUSTEET
6.1 Ottelupöytäkirja
Kaikissa sarjoissa ja turnauksissa käytetään liiton vahvistamaa sähköistä pöytäkirjaa.
6.2 Aloitusjärjestyslipuke
Kaikissa otteluissa on käytettävä aloitusjärjestyslipukkeita.
6.3 Pelipallo
Ottelun päätuomari valitsee pelipallon (-t) kotijoukkueen toimittamista sääntöjen mukaisista palloista. Pelipalloina saa käyttää vain SLeL:n hyväksymiä palloja. Järjestävä seura on velvollinen hankkimaan ottelupaikalle ilmanpainemittarin.
6.4 Pelaajien asusteet
Pelihousuissa ei saa olla tarkoitusta varten lisättyä liukastemateriaalikerrosta, kuten viirakangasta tai vastaavaa eikä tarkoitusta varten lisättyä liukastetta tai liukasteainetta, kuten silikonia tai vastaavaa. Kiellettyjä ovat istumalentopallon kansainvälisen housulinjan mukaisesti myös siimavahvikehousut ja vastaavat liukastelankaviritykset pelihousuissa. Myös paksun pehmusteen käyttö pelihousuissa takana tai sivulla on kielletty.
7. ISTUMALENTOPALLON ERITYISMÄÄRÄYKSET
7.1 Peittäminen
Syöttävän joukkueen pelaaja ei saa tarkoituksellisesti yrittää estää vastaanottavaa joukkuetta näkemästä palloa. Esimerkiksi verkkopelaajan kädet saavat olla normaalissa torjuntaan valmistautumisasennossa, mutta ei siten, että käsillä yritetään tarkoituksellisesti estää vastaanottavaa joukkuetta näkemästä palloa. Myöskään takapelaajat eivät saa ryhmittäytyä tarkoituksenaan estää vastaanottavaa joukkuetta näkemästä palloa. Takapelaajat eivät saa nostaa käsiään peittämistarkoituksessa, esim. niskan taakse. Merkitystä ei ole sillä, mistä syötetään ja mihin syöttö suuntautuu.
8. OTTELUN JA TURNAUKSEN JÄRJESTÄMINEN
8.1 Otteluiden alkamisajat, otteluiden tietojen ilmoittaminen
Otteluohjelmat, tulokset ja istumalentopallon tuomarivastaavan nimeämät tuomarit otteluihin löytyvät lentopalloliiton tulospalvelusta.
SM-sarjan ottelut alkavat aikaisintaan klo 12:00, mikäli joukkueet eivät keskenään toisin sovi.
SM-sarjan osaturnaukset ja sijoitusottelut:
- Turnaus-/ottelujärjestäjä lähettää tiedot otteluista (ottelupaikka, osoite, päivämäärä ja kellonajat) kilpailupäällikölle välittömästi, kun ne ovat selvillä.
Erillisohje koskien ykkössarjan turnauksia:
- Ykkössarjan turnauksissa voidaan turnausjärjestäjän valinnan mukaan joko käyttää virallisia tuomareita tai tuomita kaikki tai osa otteluista ilman virallisia tuomareita.
- Kaikissa ykkössarjan otteluissa on oltava joko virallinen tai tuomarikortiton tuomari. Lisäksi tuomarit, jotka pelaavat turnauksessa, voivat myös viheltää turnauksessa.
8.2 Ottelu-/turnaussiirrot
Ottelut ja turnaukset on pelattava laaditun sarjaohjelman mukaisesti. Ottelua ei saa siirtää ilman liiton (SLel) lupaa. Mikäli turnauksen/ottelun ajankohtaa on pakottavista syistä tarpeen siirtää, tulee joukkueiden vastata keskenään pelaamatta jääneiden otteluiden/turnausten ajankohdista ja ilmoittaa niistä kilpailupäällikölle. Joukkueiden on toimitettava perusteltu kirjallinen siirtohakemus SLel:n istumalentopallon kilpailupäällikölle hyvissä ajoin ennen määrättyä ottelupäivää. Mikäli otteluista ei päästä sopuun, kilpailupäällikö tekee päätöksen.
8.2.1 Ottelusiirrosta aiheutuvat kustannukset
Liitto (SLel) voi määrätä siirtoa hakevan joukkueen korvaamaan toiselle joukkueelle, tuomareille tai muille kilpailuissa mukana oleville aiheuttamansa taloudellisen vahingon (todelliset kulut tai vahingot). Korvattavia kuluja ovat ainakin ottelun siirrosta ja uuden ottelun tiedottamisesta aiheutuvat kulut. Vahingoista tai kuluista on korvausvelvolliselle joukkueelle pyydettäessä annettava selvitys ja tositteet.
8.3 Luovutukset
SM-sarjassa ei ole mahdollisuus luovuttaa yhtään ottelua.
8.4 Korvaukset
SM-sarjasta luopuneen tai suljetun joukkueen kaikki ottelut mitätöidään ja joukkueen on maksettava sakkoa SLel:lle 400 euroa.
8.5 Ottelutavat ja erityissäännöt
Verkkovirhesäännön osalta noudatetaan voimassa olevia kansainvälisiä istumalentopallopelin sääntöjä.
8.6 Tuomarit, toimitsijat ja korvaukset
8.6.1 Tuomarit
SM-sarjat, SM-turnaus, Suomen Cup
Käytetään kahta (2) erotuomaria, päätuomarilla on oltava vähintään II luokan erotuomarikortti. Verkkotuomarilla on oltava vähintään III luokan erotuomarikortti.
Ykkössarja
Käytetään yhtä (1) tuomaria. Tuomarina voi toimia vapaana olevan joukkueen pelaaja.
Ikämiesten SM-turnaus
Käytetään yhtä (1) tuomaria, jolla on erotuomarikortti (tai entinen tuomari).
Muut määräykset
SM-sarjassa pelaavan joukkueen jäsen (pelaaja, valmentaja, huoltaja, joukkueenjohtaja…) ei saa toimia päätuomarina omalla sarjatasolla pelattavissa oman joukkueen otteluissa.
8.6.2 Tuomarikorvaukset
- SM-sarjat, Suomen CUP
- 2 erän ja 2 voittoerän ottelut (pää- ja verkkotuomari)
- naiset: 30 eur
- miehet: 35 eur
- 3 voittoerän ottelut (pää- ja verkkotuomari)
- naiset: 55 eur
- miehet: 60 eur
- rajatuomarit SM-mitaliotteluissa
- naiset: 15 eur
- miehet: 20 eur
- 2 erän ja 2 voittoerän ottelut (pää- ja verkkotuomari)
- ikämiesten M50 SM-turnaus (päätuomari):
- 30 eur
- Päivärahakorvaus ja matkakustannusten korvaukset verohallinnon ja SLeL sarjamääräysten mukaisesti.
8.7 Tuomitsemislinjat
SM-sarjoissa ja Suomen Cupissa noudatetaan I-tulkintalinjaa. Ykkössarjassa ja veteraaniturnauksissa noudatetaan II-tulkintalinjaa. (sarjamääräykset 16, SLeL)
8.8 Pelistä sulkeminen sekä muut rangaistukset ottelun jälkeen
Pelaaja, joka on käyttäytymisrikkomuksen vuoksi suljettu pelistä koko ottelun ajaksi, samoin kuin pelaaja, joka heti ottelun päättymisen jälkeen on syyllistynyt sellaiseen käyttäytymisrikkomukseen, joka ottelun aikana olisi johtanut sulkemiseen pelistä koko ottelun ajaksi, ei saa pelata virallisissa otteluissa ennen kuin Liitto (SLel) on päättänyt mahdollisesta rangaistuksesta.
Päätuomarin on merkittävä päätöksensä pelaajan sulkemisesta koko ottelun ajaksi pöytäkirjan kaikkiin kappaleisiin ja tehtävä siitä yksityiskohtainen selvitys liittoon (SLel) sekä muistutettava ao. pelaajaa antamaan tapauksesta oma selvityksensä joko heti ottelupöytäkirjan yhteydessä tai viimeistään kahden päivän kuluessa Liittoon (SLel). Asia ratkaistaan, vaikka pelaaja ei antaisikaan selvitystään.
Lievimmissä rangaistuksissa ottelun jälkeen toimitaan kuten edellä, mutta poikkeuksena pelaaja saa pelata seuraavissa otteluissa ja mahdollinen rangaistus toteutetaan päätöksen mukaisesti.
8.9 Vastalause, edustusoikeutta koskeva huomautus, farmisopimus
8.9.1 Vastalause
Erimielisyyksistä tai puutteellisuuksista ottelun kulkuun tai järjestelyihin nähden voidaan tehdä vastalause. Vastalause on tehtävä kirjallisesti. Tuomarin näkemysratkaisut eivät kelpaa vastalauseen perustaksi.
Vastalauseasioiden käsittelyä varten turnausjärjestäjän on koottava Jury. Jury kootaan vasta tarpeen niin vaatiessa. Sen kokoonpano on seuraava:
- tuomari,
- turnauksen järjestäjän edustaja, ja
- yksi ei-asianosaisen joukkueen edustaja.
Joukkueen kapteeni ilmoittaa välittömästi vastalausehalukkuudesta tuomarille ottelussa. Kirjallinen vastalause on tehtävä 10 minuutin kuluessa ottelun päättymisestä. Samassa ajassa on maksettava vastalausemaksu 50 euroa, joka toimitetaan SLel:lle. Jury käsittelee vastalauseen mahdollisimman pian ottelun päätyttyä. Ottelun päätyttyä ei ole mahdollista tehdä vastalausetta, jos mainittua välitöntä ilmoitusta vastalausehalukkuudesta ei ole tehty.
Järjestelyseikkoja koskevat vastalauseet on tehtävä ennen ottelun alkua tai viimeistään silloin, kun ne tavanomaista menettelytapaa ja normaalia tarkkaavaisuutta käyttäen voidaan havaita. Aloittamalla ottelun joukkueen katsotaan hyväksyneen vallitsevat olosuhteet.
Mikäli Jury hyväksyy vastalauseen, vastalausemaksu palautetaan. Juryn päätökseen tyytymättömän asianosaisen on mahdollista valittaa päätöksestä tekemällä valitus SLel:n sääntöryhmälle. Sääntöryhmälle osoitettu kirjallinen valitus on toimitettava perusteluineen SLel:n toimistoon todistettavasti 5 päivän kuluessa Juryn päätöksestä. Valitusmaksu (50 euroa) on maksettava samassa määräajassa SLel:n tilille. Maksu jää SLel:lle silloin kun valitus hylätään, katsotaan perusteettomaksi tai perutaan ennen käsittelyä.
Sääntöryhmän päätökset ovat lopullisia, paitsi niissä tapauksissa, joissa päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sitä koskevien sääntöjen mukaisesti.
Vastalauseisiin sovelletaan soveltuvin osin SLeL:n kilpailusääntöjen ja sarjamääräysten vastalausepykäliä.
8.9.2 Edustusoikeutta koskeva huomautus
Pelaajan edustusoikeutta koskevat huomautukset on tehtävä sarjan kuluessa, viimeistään kahden (2) vuorokauden kuluessa sarjan tai lohkon viimeisestä ohjelman mukaisesta ottelusta. (kilpailusäännöt 27 §, SLeL)
Jos joukkueessa on pelannut edustusoikeutta vailla oleva pelaaja, on joukkue määrättävä hävinneeksi ne ottelut, joissa rike on tapahtunut tuloksella 0-2 tai 0-3 ottelujärjestelmästä riippuen.
8.9.3. Farmijoukkuesopimus
Farmisopimuksia ei ole mahdollista solmia kaudelle 2024-2025.
8.10 Tulosten tiedottaminen, turnaustiedotteet
Kaikissa otteluissa järjestävän seuran on kirjattava ottelutulokset lentopalloliiton tulospalveluun.
Turnauskutsut ja turnaustiedotteet tulee toimittaa liiton istumalentopallosivuston ylläpitäjälle istumalentopallosivustolle julkaisemista varten:
Jenni Kärkkäinen <istumalentopallo@lentopalloliitto.fi>
9. VASTUULLISUUS
Suomen Lentopalloliitto on sitoutunut Urheiluyhteisön vastuullisuusohjelmaan.
10. SÄÄNTÖJEN VOIMASSAOLO
Näiden sääntöjen vahvistamisesta ja niihin tehtävistä muutoksista sekä muista sarjoihin liittyvistä näissä sarjamääräyksissä mainitsematta olevista asioista päättää SLel:n istumalentopalloryhmä, joka on oikeutettu antamaan sääntöjen soveltamiseen tarvittavat määräykset.